CZ CZ CZ
Český rybářský svaz Územní svaz pro Severní Moravu a Slezsko
facebook ČRS ÚS Moravskoslezský
úvodaktuality z VÚSzpravodaj VÚSpozvánkyfotogaleriepřihlásit
Orgány
územního svazu
Legislativa a ost. dokumentyCeníkRybářské
revíry
Informace z odborů a komisí při ÚSPřehledy o úlovcích a zarybněníBPVRPKontakty
Co je nového Rezervace na revíru 471 200 Slezská Harta budou dostupné od 15.5. Aktuální informace o průběhu zarybňování naleznete na našich facebookových stránkách Rezervační systém na revírech 473 051 a 473 104 bude otevřen 15.3. Nové vydání Zpravodaje naleznete na stránce Aktuality z VÚS
Poznejte nové ubytování v Roudně Dotace Moravskoslezského kraje
na projektu:
"Stabilizace havarijního stavu na vodní nádrži Návsí"
Olomoucký kraj podporuje dotací
obnovu obsádky revíru
po ekologických haváriích
 
Rybářské revíry

revíry mimopstruhové rybářské revíry pstruhové výpis jednotlivých revírů fotogalerie

 

Aktuální informace


račí mor na Rožnovsku

Na Rožnovské Bečvě, konkrétně na Prostřední Bečvě, je podezření na račí mor: https://mapy.cz/s/guvopafoha. Včera jsem odebral vzorky mrtvých raků a poslal je na DNA analýzu prof. Petrusovi. Zítra nebo příští týden v úterý budeme mít výsledky. Pokud se potvrdí račí mor, tak přichystám tiskovou zprávu. Chtěl bych Vás požádat o umístění informace o možném výskytu račího moru na Rožnovské Bečvě na vaše webové stránky. Přidejte tam i výzvu pro rybáře, aby předměty, které se během rybolovu dostanou do kontaktu s vodou, jako jsou holínky či rybářská výstroj, důkladně po ukončení rybolovu dezinfikovali horkou vodou nad 25 °C, Savem nebo je vysušili na slunci. Tato opatření platí především pro ty rybáře, kteří během jednoho dne vystřídají několik vodních toků v různých povodích. Níže přikládám pár info o račím moru.

Včera zpráva na fcb obce Prostřední Bečva: https://www.facebook.com/…becva/posts/. Použijte klidně jejich fotky. Fotila to kamarádka, místostarostka Mgr. Alena Srovnalová nebo vám můžu na požádání poslat svoje fotky.

Račí mor vyvolává plíseň Aphanomyces astaci, česky hnileček račí. Je to vysoce infekční onemocnění a způsobuje masivní úhyn našich původních druhů raků. Plíseň roste na jejich těle a do vody uvolňuje pohyblivé spory, kterými se rozmnožuje. Prorůstá do celého račího těla a postupně zvířata zahubí. V současné době bohužel neexistuje žádný účinný prostředek, kterým by se dali raci vyléčit. Trvalým zdrojem nákazy jsou nepůvodní druhy raků ze Severní Ameriky, kteří jsou vůči nákaze imunní. Jedná se o raka signálního, pruhovaného, červeného a mramorovaného, kteří byli do přírody vypouštěni např. z akvarijních chovů. Co dělat, aby se račí mor nešířil dál? Pokud se pohybujete v oblasti, kde se račí mor vyskytuje, tak prosím dodržujte následující pokyny:

  • Nesnažte se zachraňovat raky přesunem na jiná místa.
  • Předměty, které se dostaly do kontaktu s vodou, jako jsou holínky či rybářská výstroj, důkladně dezinfikujte horkou vodou nad 25 °C, Savem nebo vysušením na slunci.
  • Nepřevážejte vodu z Rožnovské Bečvy na jiná místa (třeba kvůli zalévání zeleně, z vodohospodářských nebo rybářských potřeb). Voda je kontaminovaná a můžete ohrozit zdravé raky.
  • Nevypouštějte nepůvodní raky z chovů do vodních toků.

V případě nálezu mrtvých raků kontaktujte Správu CHKO Beskydy na tel. 606 699 381, miroslav.kubin@nature.cz. Další informace o račím moru naleznete na webové stránce: https://storymaps.arcgis.com/…9dc9b0bf5509

Mgr. Miroslav Kubín

více info »


 

Stát bude nově vyplácet zástřelné 500 Kč za kormorána!

Stát bude nově vyplácet zástřelné 500 Kč za kormorána!

více info »

Račí mor na Rožnovsku

Raky v Rožnovské Bečvě zabil račí mor

více info »


 

rak signální - výzva

fotografieV souvislosti s výskytem nepůvodního raka signálního na řece Moravě u Kojetína, který a) konkuruje našemu domácímu raku říčnímu a b) přenáší na něj račí mor, Vás prosíme a žádáme všechny MO, aby výše zaslanou informaci zveřejnili např. na webových stránkách nebo vývěskách jednotlivých organizací, aby se jednotliví rybáři mohli držet těch doporučení a pomohli k přežití našich domácích raků.

více info »

Spuštění nových stránek

Dne 1. 11. 2009 jsme spustili nové stránky.

více info »


 
 


© 2009–2024 Územní výbor pro Severní Moravu a Slezsko, © 2009–2014 MARF reklamní agentura, grafické studio, tvorba webových stránek a webdesign 7.4.33