CZ CZ CZ
Český rybářský svaz Územní svaz pro Severní Moravu a Slezsko
facebook ČRS ÚS Moravskoslezský
úvodaktuality z VÚSzpravodaj VÚSpozvánkyfotogaleriepřihlásit
Orgány
územního svazu
Legislativa a ost. dokumentyCeníkRybářské
revíry
Informace z odborů a komisí při ÚSPřehledy o úlovcích a zarybněníBPVRPKontakty
Co je nového Rezervace na revíru 471 200 Slezská Harta budou dostupné od 15.5. Aktuální informace o průběhu zarybňování naleznete na našich facebookových stránkách Rezervační systém na revírech 473 051 a 473 104 bude otevřen 15.3. Nové vydání Zpravodaje naleznete na stránce Aktuality z VÚS
Poznejte nové ubytování v Roudně Dotace Moravskoslezského kraje
na projektu:
"Stabilizace havarijního stavu na vodní nádrži Návsí"
Olomoucký kraj podporuje dotací
obnovu obsádky revíru
po ekologických haváriích
 
Rybářské revíry

revíry mimopstruhové rybářské revíry pstruhové výpis jednotlivých revírů fotogalerie

 

Račí mor na Rožnovsku

Aktuální informace


Tisková zpráva

7. června 2018, Rožnov p. Radhoštěm/Praha

Raky v Rožnovské Bečvě zabil račí mor

Za hromadný úhyn raků říčních v Rožnovské Bečvě může račí mor. Laboratorní analýza, kterou provedli pracovníci katedry ekologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, vyvrátila domněnky, že raky má na svědomí letošní horké jaro s nedostatkem kyslíku ve vodě a nadbytkem pylu.

„Račí mor vyvolává plíseň Aphanomyces astaci, česky hnileček račí. Je to vysoce infekční onemocnění a způsobuje masivní úhyn našich původních druhů raků, rak říčního a raka kamenáče. Ti nemají dostatečnou imunitu, aby se nákaze ubránili. Plíseň na jejich těle roste a do vody uvolňuje pohyblivé spory, kterými se rozmnožuje. Prorůstá do celého račího těla a postupně zvířata zahubí. V současné době bohužel neexistuje žádný účinný prostředek, kterým by se dali raci vyléčit,“ popisuje Miroslav Kubín z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Beskydy.

V České republice bylo zaznamenáno již několik případů, kdy v důsledku zavlečení račího moru vyhynuly celé populace původních druhů raků. V Beskydech byl naposledy račí mor potvrzen v roce 2008 v říčce Senici u Lidečka.

Trvalým zdrojem nákazy jsou nepůvodní druhy raků ze Severní Ameriky, kteří jsou vůči nákaze imunní. Jedná se o raka signálního, pruhovaného, červeného a mramorovaného, kteří byli do přírody vypouštěni z umělých chovů. Případů toků s výskytem račího moru bude nepochybně více, rozhodující pro účinný boj s touto chorobou je zamezení jejího dalšího šíření.

Co dělat, aby se račí mor nešířil dál?

Pokud se pohybujete v oblasti, kde se račí mor vyskytuje, tak prosím dodržujte následující pokyny:

Více informací o račím moru najdete zde: http://www.ochranaprirody.cz/…6/063586.pdf?… V případě nálezu mrtvých raků kontaktujte prosím AOPK ČR, Správu CHKO Beskydy na tel. 606 699 381, beskydy@nature.cz nebo odbor životního prostředí Městského úřadu Rožnov pod Radhoštěm.

Výše uvedené zásady je vhodné dodržovat i v místech, kde račí mor zatím potvrzen nebyl. Pokud kdekoliv naleznete uhynulé raky, kontaktujte prosím AOPK ČR (invaznidruhy@nature.cz) či Výzkumný ústav vodohospodářský (jitka.svobodova@vuv.cz). Velmi cenná jsou též data o výskytu jak našich, tak nepůvodních druhů raků, nálezy lze zaznamenávat prostřednictvím aplikace BioLog [1] do Nálezové databáze AOPK ČR, případně lokalizaci a fotografie zasílat na invaznidruhy@nature.cz. Čím větší informační základna, tím účinnější boj s touto zákeřnou chorobou. Děkujeme.

Další informace naleznete na webové stránce: https://heis.vuv.cz/…ty/raci2017/

Poznámky: [1] Link pro stažení aplikace BioLog: https://play.google.com/…apps/details?… Mobilní aplikace BioLog usnadňuje práci. Není potřeba tužka ani zápisník, vše lze lokalizovat, vyfotit a zapsat bez problémů přímo v terénu, jména druhů je možné zadávat i hlasem. Stránky k aplikaci: http://biolog.nature.cz/

Kontakt: Miroslav Kubín, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Správa CHKO Beskydy, e-mail: miroslav.kubin@nature.cz, tel: 606 699 381 Tomáš Görner, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, e-mail: tomas.gorner@nature.cz, tel: 730 573 471 K­arolína Šůlová, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, e-mail: karolina.sulova@nature.cz, tel: 724102406

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky – www.nature.cz Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky je státní instituce, která zajišťuje odbornou i praktickou péči o naši přírodu, zejména o chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace a národní přírodní památky. Více na www.nature.cz.




 


© 2009–2024 Územní výbor pro Severní Moravu a Slezsko, © 2009–2014 MARF reklamní agentura, grafické studio, tvorba webových stránek a webdesign 7.4.33